Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα παιδιά του κόσμου- δράσεις για παιδαγωγούς και γονεις


Προφορική  Επικοινωνία    



  α) Συζήτηση  για  τα  παιδιά  από  ξένες  χώρες  και  για  τον  τρόπο  ζωής  τους  στην  πατρίδα  τους.
Μιλάμε για τη διαφορετικότητα στην τάξη μας, στο σχολείο και τον υπόλοιπο κόσμο.Αναζητάμε φωτογραφίες και πληροφορίες για να δούμε ότι υπάρχουν παιδάκια σαν και εμάς που έχουν όμως  διαφορετικό χρώμα δέρματος από το δικό μας, διαφορετικά χαρακτηριστικά (σχιστά μάτια κτλ), μιλούν άλλη γλώσσα από εμάς, έχουν τον δικό τους εθνικό ύμνο, διαφορετική σημαία, φαγητά, ήθη και έθιμα!Μπορούμε να μάθουμε πώς λέγεται το << γειά σου>> σε άλλες γλώσσες.

β)Μην ξεχάσουμε σε καμία περίπτωση τα παιδιά που έχουν ιδιαιτερότητες ως προς το σώμα τους (π.χ. παιδιά που δεν βλέπουν ή τους λείπει κάποιο άκρο ή πάσχουν από κάποια ασθένοια). Συζητάμε για ποιο λόγο είναι σε αυτή την κατάσταση και πώς κάνουν πράγματα που κάνουμε και εμείς.(π.χ. πώς ζωγραφιζει ένα παιδάκι που δεν έχει χέρια κτλ)


 Μουσική

α) Ακούμε και  μαθαίνουμε  το  τραγούδι  "  Αν  όλα  τα  παιδιά  της  γης  "

 β)  Τραγούδια  από  άλλες  χώρες... η  μουσική  είναι  ίδια  αλλάζει  η  γλώσσα...Μας  θυμίζει  κάτι;  Το  ξέρουμε  αυτό  το  τραγούδι;


 Δραματική  Τέχνη

α)  Δραματοποιούμε  το  τραγούδι  " Αν  όλα  τα  παιδιά  της  γης "

β) Δραματοποιούμε τους διαφορετικούς τρόπους που χαιρετιούνται μεταξύ τους οι άνθρωποι (π.χ. οι Εσκιμώοι τρίβουν τις μυτούλες τους, οι Ινδοί τοποθετούν τα χέρια τους σε στάση προσευχής και υποκλίνονται κτλ).



 Παιδική  Λογοτεχνία

α) Αφηγούμαστε ιστορίες  και  παραμύθια  από  διάφορες  χώρες.

β) Διαβάζουμε παραμύθια που να προβάλλουν το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας (π.χ. το χαρούμενο λιβάδι, ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές κ.α.).Εκφράζουμαι τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μας σχετικά με τις ιστορίες. Διαφορετικότητα υπάρχει όμως και στη φύση, στα λουλούδια, στα δέντρα, στα ζώα, στα πούλια, στα ψάρια. Πολύ όμορφο παραμύθι πάνω σε αυτό ειναι ο Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας που μετα την αναγνώση μπορεί να αποτυπωθεί και στο χαρτι από τα παιδιά!
 

 Εικαστικά

α) Ομαδική  κατασκευή  με  φωτογραφίες  παιδιών  από  διάφορες  χώρες  και  στη  μέση  ζωγραφιά  της  γης..

 β) Το κάθε παιδί ζωγραφίζει κάποιον/α που θα ήθελε να γνωρίσει από άλλες χώρες..

 γ) Κατασκεύαζουμε σήμαιες από άλλες χώρες

δ) Μπορούμε να φτιάξουμε ένα παιχνίδι μνήμης με τις φωτογραφίες των παιδιών ανά τη γη

ε) Ζωγραφίζουμε με το στόμα, με τα μάτια κλειστά κτλ

ζ) Φτιάχνουμε κολλάζ  με εικόνες και ανθρώπους από όλο τον κόσμο...


Γεωγραφία

α)  Στον  παγκόσμιο  χάρτη  ανακαλύπτουμε  τις  περιοχές  από  τις  οποίες  κατάγονται τα  παιδιά  διάφορων  φωτογραφιών.

 β)  Φωτογραφίες  από  μακρινές  χώρες... με  χαρακτηριστικά  τοπία  των  χωρών  αυτών... Ανακαλύπτουμε  τις  περιοχές  στον  χάρτη.

 γ) Παιδιά  από  διαφορετικές  χώρες  μας  μιλούν  για  τις  πατρίδες  τους  και  βρίσκουμε  τις  περιοχές  αυτές  στον  χάρτη.

Η διαφορετικότητα ειναι ένα θέμα ανεξάντλητο και αρέσει πολύ στα παιδιά! Εκτός από αυτόν τον μικρό οδηγό, υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά!!!! 


 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου