Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Τρεις Χρυσοί Κανόνες για την Υπέρβαση των Παιδικών Φόβων προς τους Γονείς






Κανόνας 1ος: Αφήστε το παιδί να σας περιγράψει το φόβο του. Ακούστε το προσεκτικά, δώστε του την αίσθηση ότι βρίσκεστε κοντά του. Κάντε του ερωτήσεις για να καταλάβετε τι εννοεί, πού το πάνε οι σκέψεις του, ποιες εικόνες της φαντασίας του το βασανίζουν. Μην γελοιοποιείτε τους φόβους του. Ούτε όμως και να τους τραγικοποιείτε. Όταν μιλήστε με το παιδί σας, μιλήστε του στο αντιληπτικό του επίπεδο. Δώστε του μόνο τις πληροφορίες που θέλει να μάθει. Ο καταιγισμός λέξεων πνίγει τα παιδιά.

Κανόνας 2ος: Μετά την περιγραφή του παιδιού σας συλλογιστείτε αν και τι επιδιώκει με το φόβο του ή αν αυτός γεννήθηκε από κάποιο γεγονός. Να θέσετε στον εαυτό σας τα εξής ερωτήματα: μήπως οι φόβοι του παιδιού αποτελούν έκφραση ενός παραπάνω βήματος στην ανάπτυξη του; Είναι πιθανόν να σχετίζονται με αβεβαιότητα στην οικογενειακή κατάσταση; Μήπως οι φόβοι σχετίζονται με εξωοικογενειακές καταστάσεις; Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο; Έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι μόνο τα δραματικά γεγονότα που φορτίζουν συναισθηματικά ένα παιδί.

Κανόνας 3ος: Το ζήτημα είναι αν οι γονείς και κυρίως το παιδί είναι σε θέση να ξεπεράσει μόνο του τη φοβία του. Απαραίτητη είναι η συνεργασία του παιδιού. Αν οι φοβίες, όμως, είναι πιο σοβαρές και συνοδεύονται από κρίσεις πανικού συνίσταται να ζητηθεί η γνώμη ενός ειδικού, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τους γονείς και στην περίπτωση που νοιώθουν και οι ίδιοι ανασφάλεια και σύγχυση.




Για το Σύγχρονο Παιδαγωγείο:  





Ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος

Συντονίστρια/ Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Τηλ: 2721022287

                            e- mail: giotapapageorgiou@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου