Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Τι είναι το ακουόγραμμα;



Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν όταν μαθαίνουν ότι το παιδί τους θα πρέπει να κάνει έναν Ακουολογικό Έλεγχο. Ρωτούν: «Τι ακριβώς είναι το ακουόγραμμα;» «Πονάει σαν εξέταση;» «Το παιδί μου θα συνεργαστεί;» «Τι μπορεί να δείξει το ακουόγραμμα;»
Το ακουόγραμμα είναι μια γραφική παράσταση που δείχνει πόσο καλά ακούει ένα άτομο, τόνους διαφόρων συχνοτήτων. Χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν κάποιος εμφανίζει απώλεια ακοής. Το παιδί ακούει μέσα από ειδικά ακουστικά απλούς ήχους και απαντά αν έχει ακούσει ή όχι τον ήχο εκείνη τη στιγμή, είτε λεκτικά είτε με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εξέταση διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά ίσως και περισσότερο ανάλογα με τη συνεργασία του παιδιού.
Η ακουολογική εξέταση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ένα παιδί με μερική απώλεια ακοής μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάπτυξη της ομιλίας του. Το παιδί δεν είναι σε θέση να διακρίνει τα λεπτά διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά των ήχων με αποτέλεσμα να συγχέει ήχους που βρίσκονται «πολύ κοντά» στο τρόπο και τόπο άρθρωσης. Ένα παιδί με μερική απώλεια ακοής ή με υγρό στα αυτιά μπορεί να μπερδεύει τα φωνήματα θ-δ με τα φ-β και να λέει «φέλω» αντί «θέλω», «βώρο» αντί «δώρο», να συγχέει και να μην εκφέρει σωστά όλα τα φωνήεντα πχ «άνα» αντί «ένα», ή να μπερδεύει τα άηχα με τα ηχηρά ζεύγη φωνημάτων πχ «πάλα» αντί «μπάλα». Γενικά, όταν ένα παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα τροποποιεί συστηματικά την ομιλία του με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με τον τρόπο ομιλίας παιδιού μικρότερης ηλικίας, συχνά ζητάμε από τους γονείς να κάνουν έναν ακουολογικό έλεγχο. Πολλές φορές το ακουόγραμμα μπορεί να γίνει προληπτικά ή προκειμένου να αποκλείσουμε κάποια αίτια που μπορεί να προκαλούν την καθυστέρηση στην ομιλία. Τέλος, έχοντας στα χέρια μας το αποτέλεσμα ενός ακουογράμματος μπορούμε να κάνουμε καλύτερο προγραμματισμό του εξατομικευμένου λογοθεραπευτικού προγράμματος που θα εφαρμόσουμε και να καθοδηγήσουμε αναλόγως τους γονείς.






 


 Για το Σύγχρονο Παιδαγωγείο :


Λογοπεδικός BSc

Κρήτης 6, Βριλήσσια, ΤΚ.15235

κ.6942468102      e.lpalaiologou@yahoo.gr

www.facebook.com/LiaPalaiologouLogopedikos


 
                                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου